27 de gener del 2012

Es crea Tortosa per la Independència



Primers passos per crear Tortosa per la Independència, l’entitat que serà la secció local de l’Assemblea Nacional Catalana a les Terres de l’Ebre. Unes quaranta persones van participar dijous al vespre en una reunió celebrada al centre cívic de Ferreries, i que es tornarà a repetir dijous que ve, 2 de febrer, a partir de les vuit del vespre, per constituir oficialment el col·lectiu. Així ho ha explicat aquest divendres, durant el seu pas per l’informatiu matinal Primera Columna, la presidenta d’Òmnium Cultural a les Terres de l’Ebre, Dolors Queralt, qui també forma part, a títol individual, de l’Assemblea Nacional Catalana al territori. En aquest sentit, Queralt ha detallat que el primer objectiu de l’entitat serà organitzar l’acte central de l’Assemblea Nacional Catalana que tindrà lloc a l’auditori de Tortosa el proper 11 de febrer.

En la mateixa entrevista, Queralt ha celebrat els diversos passos que han començat a fer alguns dels ajuntaments de les Terres de l’Ebre per adherir-se a la Xarxa de Municipis per la Independència. De fet, un dels últims en fer-ho ha estat el ple de l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Jesús, on Queralt és regidora de CiU. En aquest punt, Queralt ha volgut matisar que la xarxa d’ajuntaments té una dinàmica diferent a l’Assemblea Nacional Catalana, tot i que l’objectiu en comú és poder impulsar la celebració d’un referèndum per la independència abans de les eleccions catalanes del 2014.

Finalment, Queralt ha valorat molt positivament el procés per la independència d’Escòcia, però ha volgut remarcar que hi ha algunes diferències amb Catalunya. Així, mentre que a Escòcia hi ha veus contràries a la independència plena del Regne Unit per motius econòmics, Queralt ha destacat que, en el cas de Catalunya, les causes identitàries i les causes econòmiques tenen cada vegada més importància.

26 comentaris:

  1. Si bé la independència és un dret legítim de Catalunya hi ha moltes coses que me "xirrien" d'estos moviments suposadament independentistes. Primer veure a la gent de CiU remenant les cireres, anant de sobiranista en la bandera per la vida i després fent la pilota al PP per als pressupostos i per arroplegar quatre duros. Després la concepció d'independència lligada a un estat opressor o envers un enemic, no podem ser independents pels nostres propis mèrits i aquesta independència basada en el menyspreu a un altre poble ho trobo molt poc democràtic.

    ResponElimina
  2. Més de quatre d'aquests independentistes se cagarien " patas abajo " sí depengués d'ells la declaració d'independència.
    Ah, per què, a banda de la "lluita" per aconseguir un referèndum, Dolors Queralt, no s'esmerça en convèncer l'alcalde ( del mateix partit ) per a que, a banda de declaracions cara la galeria, promogui, beneeixi, empari o recolzi una consulta ?. Inclús, a la mateixa papereta es podria preguntar pel monument del riu.
    No ens el foteu més el pel, per favor.

    ResponElimina
  3. Un parell de qüestions innocents ( o no ):

    -Si la independència l'hem d'aconseguir, també per raons econòmiques -a banda de les de la identitat- quan les raons econòmiques no ens fossin favorables, tornaríem ? No seria més sincer i honest demanar-ho perquè sí ? Posats en esta tessitura, per què no preguntem si volem ser alemanys ? ( d'esta manera casi tenim assegurada per sempre la millor situació econòmica )

    -Dolors Queralt: "la societat civil ho tenim molt clar: tenim una convicció d'ideals però també una convicció econòmica", a més, no creu que a Catalunya hi hagi cap persona que dubte de la viabilitat econòmica. Dolors, tu posaries la mà al foc i et jugaries un pa i un peix respecte al que tant categòricament has afirmat ? En un país al costat de 40 milions de d'habitants, més hostil que menys, amb la pressió que exerciria sobre la resta etc. jo, sense ser economista, no tinc gens clar que, al menys en 25 anys, en sortíssim guanyant, amb millor nivell de vida.
    Dit això, defenso el dret a decidir. I inclús el d'equivocar-se. El que no crec és en cants de sirena.

    ResponElimina
  4. ximo, un país de 40 milions d'habitants que pinta tant a l'escena econòmica internacional com Angola o el Congo, el nombre d'habitants no importa, Catalunya amb 7 milions d'habitants té el 25% del PIB d'Espanya, i per posar exemples de "població", Dinamarca, Finlàndia o Bèlgica són països d'extensió o població similar, o compara el seu PIB per habitant: la mida o la població no volen dir res.
    Quan Catalunya i Euskadi es separin, l'economia espanyola quedarà molt reduïda i el teixit industrial i econòmic quedaria molt malmés, només es reduidiria a Madrid i potser València. Com s'els ocurrís algun intent de boicot o similar potser tornaríem a veure escenes de fam o de guerra civil (a Espanya), no veus que depenen més ells de nosaltres que a l'inrevés!

    Si no fora per Catalunya, el País Vasc i Madrid faria temps que Espanya estaria a la llista de països enfonsats d'Europa amb Portugal i Grècia...

    ResponElimina
  5. Ja ho està afonat, Lluis de Furriá.
    No siguem crèduls.
    I anys que hi passarem al clot!
    Globalització, que us pensàveu que era?????

    ResponElimina
  6. Si bascos i catalans no aprofitem ara per fer un pensament, ja no ho farem mai. Només cal que el PP faci alguna espanyolada de les que ens té acostumats per acabar de donar l'empenta final.

    ResponElimina
  7. Parafrasejant a LLuís Furrià.

    -Dolors Queralt: "la societat civil ho tenim clar..."

    Bé, per societat civil s'ha d'entendre les organitzacions de ciutadans, que intenten influir o prendre decisions, fora de les institucions guvernamentals.

    Es pot parlar en boca de la societat civil i a l'hora ser membre d'una institució guvernamental?

    N'hi ha que se li comença a veure la llauna. No es pot estar a missa i repicar les campanes.

    No amb els meus diners, plataformes per ningú.
    Signat: un ex-soci d'Òmnium Cultural/Terres de l'Ebre

    ResponElimina
  8. L'Assemblea Nacional Catalana és una eina més per intentar vertebrar el moviment independentista. Pot tenir èxit o pot causar excepticisme, ja que experiències com aquesta no han acabat bé. Quan no ets un país independent és molt difícil d'articular projectes amb cara i ulls envers la secessió. Sempre topen amb uns mecanismes polítics molt complicats i amb un poder polític habitaulment aliè a les reivindicacions. L'estructura de l'estat, el poder fàctic, es carrega iniciatives ciutadanes. Aquest cop, després de l'experiència positiva de les Consultes, ha agafat bona embranzida i en principi hi ha bones perspectives.
    En el procés independentista cap tothom qui hi cregui. I hem de saber separar les persones dels partits als que pertanyen. Els partits catalans han portat estratègies molt erràtiques des de la Transició. En canvi, hi ha hagut militants ferms en formacions molt diverses que han xocat frontalment davant de l'imbobilisme dels partits als quals pertanyien.
    Jo sóc escèptic i una mica pessimista, per experiència, però s'ha de continuar treballant i tirant endavant projectes interessants com aquest ja que la via estatutària està en via morta, i la van enterrar en el pacte Mas-ZP. Avui dia en l'autonomisme no hi creu gairebé ningú, ni tan sols aquells que ocupen les cadires governants. Quant a crítiques a formacions polítiques, jo mai no puc comprendre cap aliança amb el pepé, tampoc no m'agrada la forma d'actuar de molts polítics poderosos actuals. Però s'ha d'intentar sumar ja que és una lluita en la qual es necessita tothom. Els retrets polítics els guardem per a l'àmbit de la gestió i del dia a dia. En l'estructuració de l'Assemblea Nacional Catalana, hi ha moltes veus a tenir en compte.

    ResponElimina
  9. Emigdi, impecable entrada i totalment d'acord amb la importància de sumar.
    Però sumar implica la integració d'actius diversos. Quan algú vol sumar-se a ell mateix tres, quatres o cinc vegades, la suma és =1. De vegades, per fer un pas endavant en un lloc, n'has de fer un enrere en un altre, perquè en lloc de sumar, el que puguem entre tots sigui multiplicar.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Us anuncio que he habilitat una opció que permet comentar o respondre directament qualsevol comentari, cosa que se'ns dubte afavorirà i facilitarà el diàleg, a més de seguir les converses, entre la gent que comenteu les notícies. Espero que us siga ben útil.

      Elimina
  10. Emili, les línies polítiques dels partits són ihan estat erràtiques. Des de la base, que és el meu cas, difícilment puc canviar res. A més, mai no he volgut arribar enlloc en política, ni cas que hagués volgut m'haurien deixat arribar-hi, ja que en política es prefereix i s'enlaira el perfil menys ideològic i més suposadament pactista. En aquest país (i per confirmisme, dirigisme, ganes que no canviï res, immobilisme, o el que sigui...) s'ha arribat a un atzucac polític. Un espoli econòmic vigent, una submissió política fragant, i una total incapacitat d'aconseguir res important de Madrid han deixat l'autogovern immobilitzat. La ciutadania amb el pas dels anys ha deixat de creure en la classe política, no creuen ni en aquells a qui voten. Aquest fet és més dolent en un país sense estat com el nostre que en un d'independent. Jo sóc totalment contrari a les aliances de CiU i a bona part de la seua estratègia política i manera de governar... Ara bé, a l'Assemblea Nacional Catalana no se sumen partits, se sumen persones. I les persones són actius... i alguns/es són imprescindibles. Vora l'Ebre, hi ha uns actius ciutadans importantíssims, i s'ha barrat el pas políticament a gent útil (aquest és un tema que coneixes prou bé en pròpia pell...). Jo no amago el meu escepticisme en aquest projecte i en gairebé tots, perquè barrar el pas és la tècnica més usada per la mediocritat política. Però, Emili, sumar o multiplicar o el que sigui, els actius personals són necessaris, i els retrets sobre les formacions polítiques no vénen al cas en la constitució de l'Assemblea Nacional Catalana. A més, si guanyen els retrets, amb l'amalgama de sigles del catalanisme polític, estem derrotats abans d'endegar la maquinària.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Emigdi quan et refereixes a espoli, inclous al del Nord català al Sud, més català encara? Dels recursos naturals, de la gent jove, dels diners, de l'autonomia i autogovern robats al 1147? I que no ens tornen les classes dirigents "catalanes" del Nord?
      Es que jo ja no m'aclareixo de res. Si per a l'ACA som tots iguals, i si hem de pagar Spanair, si acabarem amb monopolis municipals com INNOVA, prodigi de transparència com les aigues de Jesús, etc, etc, etc. I que els ebrencs que fan cap a subsecretaries de les conselleries ens han de clavar la queixalada, com a qualsevol alimanya. O que desapareguen diners per ningú se sap on.
      No és que la gestió dels catalans tingue vises de ser prou confiable com fer l'esforç per a jogar-nos la pell los de baix. Que ja sabeu de segles com les gasten.
      Sabeu aquell de sortir del foc per anar a parar a les brases.
      Pos això em sembla a mí.
      I no em mescleu amb cap partit polític, ho dic pel davant per si algú ho intenta.

      Elimina
  11. Els meus comentaris a l'entrada, no anaven pas per l'Assemblea de Tortosa per la Independència. Anàvem per Òmnium i pels intents d'un partit determinat de controlar-ho tot. Ja en parlarem amb tranquil.litat i t'explicaré millor a què em refereixo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Us anuncio que he habilitat una opció que permet comentar o respondre directament qualsevol comentari, cosa que se'ns dubte afavorirà i facilitarà el diàleg entre la gent que comenteu les notícies. Espero que us siga ben útil.

      Elimina
    2. L'autor ha eliminat aquest comentari.

      Elimina
    3. MMmmmmmm, pretens que ens enganxem per parelles Gustau?
      Mira que jo m'enganxo amb mi una estona fent dos papers!

      Elimina
    4. Val! Super-comprovat Bloomquist!
      Ja no cal que et facis més el pesat!

      Elimina
    5. L'autor ha eliminat aquest comentari.

      Elimina
    6. Funciona bé, eh? Sabia que t'agradaria ;-)

      Elimina
    7. No se Gustau, funcionar de fàbula, però... ho veurem ja que trenca un poc el conjunt. Ara bé, res com provar-ho com per saber-ho.
      Estava eliminant la meva juguesca abans de que la veiguesses, però, no he sigut a temps!
      Tot sigue per la Pàtria i cap millor entrada, parlant del tema.

      Elimina
    8. Provant ... provant

      Elimina
  12. Hi veig molta mala baba en alguns comentaris però entenc que gat escaldat en aigua tèbia en té prou. Penso que pq parle Dolors Queralt de la iniciativa, no vol dir que en remene les cireres junt amb altres convergents. Lo Saberut se treu del barret un concepció minoritària de l'odi envers Espanya. Crec que llegint este enllaç http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/politica/els-partidaris-independencia-arriben-per-primer-cop-1358982
    entendràs q este 53% q vol la independència no té massa d'este odi q potser a tu te va bé per a justificar-te.
    Per un altre costat, si no m'equivoco, los municipis q voten la moció, es comprometen a convocar un referèndum per al 2013. No una entitat sinó l'ajuntament.
    Això pareix q comença a funcionar i per molts costats les coses i entitats comencen a fer algun tremolor...avant, pos!

    ResponElimina
    Respostes
    1. No sé però quan sento a Joan Tardà per exemple, pos molt bon rotllo no hi veig...algú ho havia de dir!. Gràcies per il.lustrarme, m'alegro que aquesta opció sigue minoritaria...però continuo pensant que molt d'aprofitat s'està sumant al carro de l'independentisme...

      Elimina
    2. Primer no es fan els plànols de la casa abans de construir-la?
      O hi haurà tanta demagògia i irresponsabilitat de demanar un "si"
      sense saber on es pot fer cap i quan ens costarà?
      Això no és beneïtisme?

      Elimina
    3. Arjub, al teu enllaç, de l'acreditat "El Periódico", diu: "però el sondeig no ha estimat la participació". Ai renoi! De que parlem llavors de focs d'encenalls?
      Com voten aquesta gent amb les faules al cap i el cap entre mig les cuixes?
      I "Al Periodico".
      Siguem seriosos i amb seny.
      El primer es netejar la casa, que fa molta pudor, després posem cada cosa al seu lloc i mirem com pot quedar després de les reformes. Això o de cap al riu!

      Elimina
  13. D'aprofitats n'hi ha a totes les cases, per tant, res de nou. N'hi haurà més o menys però a tot arreu n'hi ha i tard o d'hora se'ls veurà.
    Bloomquist, prefereixo una casa per a fer que una casa que em tanca i que em fa menut o em minoritza. No crec que aparesquem del no res i la majoria d'estructures ja estan creades, per tant, no mos hem de traure del barret un invent completament nou. Jo crec que els beneits són els qui encara s'omplen de federalisme o els que es pensen que Espanya mos ajuda o mos respecta. L'últim exemple és el port de Barcelona. L'estat fa 10 anys va prometre començar les carreteres i vies de tren per a l'ampliació i resulta q l'ampliació està prop d'acabar-se i la promesa espanyola...es queda en promesa. Ni una palada feta. I d'AENA què me'n dius? Funcionem com Rumania. És culpa nostra?
    L'enquesta la fa el Periòdico, no dubtós de ser pro sobiranista però si en vols més aquí tens altres enllaços:http://www.vilaweb.cat/noticia/3904342/20110629/majoria-catalans-votaria-favor-independencia-barometre-ceo.html
    La participació mai es pot preveure però no és cap secret que cada cop hi ha més gent q hi votaria a favor.
    On està la falta de seny? I la de seriositat? Què és lo seriós i amb seny per a tu?
    De netja n'haurem de fer tant si mos quedem a Espanya com si en sortim, llavors pq ha de ser condició prèvia "estar nets"?
    Si no apretem des de baix, el full de ruta no es farà però et puc ben dir que apretant i sent generosos, anirà sortint tot.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta