30 de gener del 2012

UP amenaça amb mobilitzacions si el govern no salva el sector dels cítrics

El sindicat agrari Unió de Pagesos (UP) ha amenaçat el govern amb mobilitzacions contundents la propera tardor, si abans no troba una solució a la crisi que afecta el sector dels cítrics. El sindicat ha reclamat a l'administració que faci complir la normativa de consum i de competència, i que actue contra la mala praxis de les grans distribuïdores europees. Unes grans distribuidores que, segons denuncien, són les que acaben fixant els preus dels cítrics. UP ha advertit que amb els preus en origen que reben els productors no podran cobrar ni els costos de producció, que estan sotre els 20 cèntims el quilo. I que això agreuja una campanya que al Baix Ebre i al Montsià també ha estat marcada per la sequera i per una sobreproducció de clementines. El coordinador d'UP a les Terres de l’Ebre, Joan Montesó, ha instat el govern a "posar-se les piles", i ha amenaçat amb fortes mobilitzacions si no ho fa.

"Demanem que es posin les piles, perquè aquesta campanya ja no té remei, però abans de la tardor volem una solució. És un avís? No. És una amenaça perquè hi ha show". Amb aquesta contundència s'ha expressat Montesó després d'haver de fer, un any més, un trist balanç de la campanya de cítrics. "Els preus són irrisoris. Estem tornant a parlar en pessetes perquè en cèntims d'euro ens perdem", ha reconegut. I és que s'està pagant al productor entre tres i nou de les antigues pessetes el quilo.

El sindicat alerta que aquesta situació "extrema" el que comportarà és cada cop més abandonament del conreu -enguany ja ha quedat molt de fruït a l'arbre-, així com també la desaparició d'alguns comerços vinculats al sector. "Quan liquidarem la campanya d'enguany a l'estiu vindrà el drama, i si per la pròxima campanya no es dóna solució i l'administració no fa la feina que ha de fer, bloquejarem l'exportació de clementines per l'Estat", ha anunciat per la seua banda el responsable nacional del sector dels cítrics a UP, Carlos Roig.

Entre les peticions del sindicat hi ha el control per fer complir la normativa de consum i competència -des del control de les situacions de monopoli fins a la presumpta venda a pèrdues, o la utilització dels productes reclam i el control de les qualitats mínimes del producte-; l'establiment d'una xarxa de seguretat per fer front a aquesta situació; així com la utilització del contracte homologat de compra-venda de cítrics, de cara a establir un funcionament igualitari i transparent de tota la cadena comercial.

Des del sindicat s'ha recordat que el sector citrícola dóna feina a molta gent -a l'Estat espanyol són 400.000 llocs de treball-, i que a més d'aquests "abusos" de la gran distribució, el pagès ha de fer front també a l'increment dels costos de producció que, any rere any, va pujant. "Puja el gasoil, la llum, i ara ens anuncien pujades d'adobs i productes fitosanitaris. No sé on anirem a parar", ha afegit Roig.

A més, a les Terres de l'Ebre, durant aquesta campanya hi ha hagut una sobreproducció de mandarines, sobretot de la varietat clemenules, que ha fet que molt de fruït s'hagi quedat a l'arbre o s'acabi destinant a fer sucs -sense cobrir el preu de cost. La producció d'enguany podria ser d'uns 160 milions de quilos, 40 més que la campanya passada.

D'altra banda, el sindicat també ha insistit en que potser cal que tant l'administració com el mateix sector hauria de fer "autocrítica" de no fomentar prou la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Clementines de l'Ebre. En aquest sentit, Montesó ha estat molt crític que alguns estiguen més preocupats per portar camions com més lluny millor, però que no venguin cap mandarina a Tarragona. "Hem de centrar-nos i apostar pel mercat de proximitat, on podrem oferir el producte fresc", ha conclòs Montesó.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta